Uruş’ta Kurulması Planlanan Kil Ocağına ‘’İPTAL’’ Kararı Verildi

30 Nisan 2022 Cumartesi 09:35
Uruş’ta Kurulması Planlanan Kil Ocağına ‘’İPTAL’’ Kararı Verildi

Beypazarı Uruş Mahallesi sınırları içinde açık ocak usulüyle maden (sepiyolit: kil) çıkarılmasını ve bir kırma-eleme tesisinde işlenmesini öngören proje, bölgede gelişmekte olan doğa dostu tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile yerel halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına geri dönüşü olmayan zararlar verme tehlikesi taşıyan maden ocağı için verilen "ÇED gerekli değildir" raporuna açılan dava ve verilen mücadele sonucunda geçtiğimiz günlerde durdurma kararı verilmişti.

Durdurma kararı verilen ‘’ÇED gerekli değildir’’ raporu,  hazırlanan bilirkişi raporları sonucunda ‘’ÇED alanı ve yakın çevresindeki çevresel etkilerin ve etkilerin oluşturacağı risklerin kabul edilebilir düzeyde olup olmadığı ile ilgili etki alanı sınırları ve etki düzeyinin dağılımı ile ilgili analizlerin eksik olduğu, çevre sağlığına ve bölgede yaşayan toplumun sağlığına doğrudan ve dolaylı etkileri, jeolojik olarak yapılara etkisi olacağından, ÇED alanı ve ruhsat alanı içerisinde hidrojeolojik açıdan yeterince araştırma yapılmadığı, yerüstü ve yeraltı sularına etkisinin neler olacağı konusunda analizlerde eksiklikler bulunduğu, ÇED alanı ve ruhsat alanı içerisindeki ekolojik, faunistik ve floristik değerlendirmelerde eksiklikler olduğu, ÇED alanı ve ruhsat alanı içerisinde kalan bölgedeki arkeolojik kalıntıların değerlendirilmediğinin tespit edildiği, ÇED alanı ve ruhsat alanı içerisinde kalan Uruş Köyü'ne ait tarım arazilerinin yok olmasına ve köylülerin tarımsal gelirden mahrum kalmasına neden olacağı, oluşacak olan tozun gerek madencilik sahası içerisinde kalan Uruş Köyü'ne ait arazilerdeki gerekse madencilik sahası sınırına bitişik Güdül İlçesi mahallelerine ait tarla, meyve, sebze ve bağ üretim alanlarında yetiştirilecek bitkilerde oluşabilecek ürün ve kalite kaybı açısından zararları olacağı şeklinde görüş ve kanaatinin belirtilerek bu nedenlerden dolayı dava konusu işlemin ‘’İPTALİNE’’ karar verilmiştir.’’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uruşlular Derneği Başkanı Mustafa Büyükgedik, ‘’Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bir olduk, birlik olduk ve haklı davamızı kazandık. Bundan sonra da mücadelemize yılmadan devam edeceğiz. Çevre köylerimiz ve sivil toplum kuruluşları ile kurduğumuz bu sıcak ilişki aynı şekilde devam edecektir. Uruşumuz için, bölgemiz için hayırlı olsun.’’ dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.