Doğanyurt Kalker Ocağı 'ÇED Gerekli Değildir' Kararı İptal Edildi

02 Nisan 2022 Cumartesi 10:15
Doğanyurt Kalker Ocağı 'ÇED Gerekli Değildir' Kararı İptal Edildi

Beypazarı Doğanyurt köyünde özel bir firma tarafından açılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Doğal yaşamın zengin olduğu bölgede toplam 940 dekarlık ruhsat sahası bulunan projede ilk etapta 130 dekarlık alanda beton hammaddesi üretilmesi planlanıyordu. Yöre halkı ile sivil toplum örgütlerinin açtığı davayı gören Ankara 18. İdare Mahkemesi, konuyla ilgili uzman bilirkişilerin hazırladığı raporlara dayanarak aldığı kararda, hukuka aykırı bulunan "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti.


Yusuf Ağa Madencilik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı özel bir firma tarafından açılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 17 Nisan 2020 tarihinde "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi. Söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu öne süren ve taş ocağının bölgeye zarar vereceğini savunan Doğanyurt köylüleri ise konuyu yargıya taşıdı.

Doğanyurtlular Derneği’nin yanı sıra 21 vatandaşın açtığı davaya Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Doğa Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi de köylülerden yana davaya müdahil oldu. Davayı gören Ankara 18. İdare Mahkemesi, konuyla ilgili uzmanlardan oluşan yedi kişilik bilirkişi heyeti görevlendirdi. Taş ocağı açılması planlanan bölgede bilirkişi heyetince yapılan incelemenin ardından hazırlanan raporları değerlendiren Mahkeme heyeti, 28 Şubat 2022 tarihinde oy birliği ile aldığı kararda “dava konusu işlemde hukuka uyarlılık görülmemektedir” diyerek proje için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.