Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği'nden Bilgilendirme Toplantısı

GÜNDEM

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği, yürüttüğü bir proje kapsamında “Bozkır Bitki Topluluklarının Korunması” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Beypazarı Kaymakamlığı ve Beypazarı Belediyesi işbirliği ile kaymakamlık toplantı salonunda düzenlenen toplantıda ekosistem bütünlüğü içinde endemik ve nadir bitki topluluklarının yayılış alanları, sorunlar ve çözümler konusunda proje danışmanı Prof.Dr. Mustafa Aydoğdu tarafından bir sunum yapıldı.

Prof. Aydoğdu, Beypazarı’nın gelecekte su sıkıntısı çekmemesi için doğal olarak yayılan gevenler, kekikler gibi bitki topluluklarının korunmasının çok acil olduğuna ve önemine vurgu yaptı. Özellikle otlatma baskısı, tarla açmalar ve yanlış ağaçlandırma yöntemlerinin bozkırda yayılış gösteren bitki topluluklarına büyük zarar verdiğini anlatan Prof. Dr. Aydoğdu, “Bu alanlarda çölleşmeye ve en önemlisi de iklim krizinde gelecekte büyük su sıkıntısına sebep olacaktır. Az miktarda yağış alan İç Anadolu’nun bozkır bitki topluluklarını koruyarak su kaynaklarını koruduğu gibi, bu şekilde sağlıklı gıda güvenliği de sağlanabilir." dedi.

Bozkır bitki topluluklarının çok büyük insan baskısı altında olduğuna da değinen Aydoğdu, “Özellikle otlatma konusunda planlama yapılması gerekir. Bitkilerin çiçeklenme döneminde hayvan üreticilerinin desteklenmesi gerekir. Böylece alanlara baskının azaltılacaktır ve bu alanlarda yürütülen ağaçlandırma faaliyetlerinin ise kesinlikle doğal bitki toplumlarına zarar vermeden yapılması önemli.” ifadelerini kullandı. 

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği Başkanı Serap Kanatlı, bozkır bitki topluluklarının korunması amacıyla bundan sonrasında Beypazarı, Ayaş ve Nallıhan’da gerçekleştirecekleri toplantılarının ardından hazırlayacakları sorunlar ve çözüm önerileri raporunu Beypazarı’nda düzenleyecekleri çalıştay'da tartışarak bozkırın geleceğini korumaya yönelik hayata geçirilebilecek eylemleri ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.